VÅRA FÖRELÄSNINGAR

Helgon och helgonlegender

Genom hela medeltiden var helgonen några av de viktigaste personerna i folks medvetande. Helgonlegenderna var något man kände till och berättade sinsemellan. De var en lika självklar del av religionen som bibeln, påven och prästerskapet.


Här berättar vi om helgon och hur de knutits till landet genom kyrkovigningar, munk- och nunneordnar och gillen. Vi berättar om Sankt Lars och varför han är både bibliotekariernas och grillmästarnas skyddshelgon, Sankta Gertrud och varför hon associeras med katter, och förstås sankt Nikolaus och hans koppling till både barn, gåvor och jul. Dessutom pratar vi om några av våra lokala och ofta bortglömda helgon här i landet.


För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu

HIstoriska spel

Spel har lockat folk i alla tider. Historiska spel är en workshop där vi lär ut spel från antikens Mesopotamien och Egypten, via romarnas fritidsnöjen hela vägen fram till vikingarnas och medeltidens strategispel. En avslappnad aktivitet som passar lika bra för inbitna spelare som glada barn och historieintresserade.


Vi berättar om kända spel som kvarn och hnefatafl, men också mer bortglömda sådana som alquerque, tabula, latrunculi och rota. Vi har med oss spelbräden, pjäser och lär ut allt vad regler heter.


Totalt har vi över trettio olika spel att prova på. Det passar perfekt på en öppen plats där besökare kan komma och gå, stanna så länge de vill, och gärna fika under tiden.


Vi har också en föreläsning på ämnet om hur brädspel har utvecklats genom historien och vilka som varit populära när. 


För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu

Adel, präster, borgare och bönder

Ett paket med fyra föreläsningar, där vi berättar om vardagen för de fyra stånden i det medeltida Sverige. Hur styrde adeln? Hur fungerade prästerskapet? Hur blev man en borgare? Var verkligen 90% av alla i landet bönder på medeltiden?


Varje föreläsning är trettio minuter lång, och passar både i klassrummet och som lunchföreläsning på ett historiskt event.


För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu

Vapen och rustningar

Genom tidens gång har man använt olika typer av vapen och rustningar. Vi pratar om den historiska kapprustningen mellan vapen och rustningar, och förklarar hur förändrats. Vi går också igenom grunderna i hur de fungerar, och vad de olika delarna heter.


Hur mycket väger en rustning? Vad är skillnaden på en vikingatida ringbrynja och en högmedeltida riddarrustning? När är det bra med ett långt montante-svärd, och när vill man hellre en kort stridshammare? Vad finns det för vanliga fördomar och missförstånd kring de historiska vapnen och rustningarna?


Iförda rustning och beväpnade med svärd och sköld berättar vi hur vapen och hjälmar tillverkats och använts, och hur vi vet allt det här.


Föreläsningen är fyrtiofem minuter lång, och är lämplig för både klassrum och historiska event. 


För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu

Kung Arthur genom tiderna

Den kanske mest populära sagocykeln genom hela medeltiden är den om Kung Arthur och riddarna av runda bordet. Men hur har den förändrats från de tidigaste uppteckningarna till idag? Det är många delar som bit för bit har introducerats i myten, och alla har inte varit med hela tiden.


Vi går igenom Arthurmytens utveckling, från Geoffrey of Monmouth, via Chrétien de Troyes och sir Thomas Marlory till T H White och Disney. Det finns stora skillnader i hur de tidiga versionerna i walesiska Mabinoginon beskriver Arthur, och hur triangeldramat mellan honom, Guinevere och Lancelot berättas i de olika tiderna. Detta speglar ett skiftande ideal, i både hur man såg på riddare och hjältar, men också i samhället i stort.


Föreläsningen är fyrtiofem minuter lång och passar bäst med powerpoint och projektor, men kan även köras i det fria för historieintresserade lyssnare.


För bokning, hör av er till kontakt@sagor.nu